Alle kan selge en T-skjorte, men når kunden trenger å få lagt opp dressbuksen, hva da?

Eldre mann på jobb i malerforretning

Digitaliseringen byr på utfordringer for varehandelen. Hvordan skal de fysiske butikkene hevde seg i konkurransen med nettbutikkene? Kanskje er det nettopp de kompetente og erfarne seniorene som er redningen. Under Arendalsuka 2019 presenterte Fafo sentrale funn fra en undersøkelse om digitaliseringsutfordringer og verdien av seniorkompetanse i møtet med kundene.Undersøkelsen er et samarbeidsprosjekt mellom Fellestiltakene LO/Virke, Handel og Kontor Norge, Virke, Senter for Seniorpolitikk og Fafo.

Erfaring er en sjelden vare i varehandelen

Nettbutikken kan fikse mye, men ikke alt. Og selv om det digitale varehuset etter hvert lærer seg mye om deg og vanene dine, kan det ikke måle seg med en erfaren medarbeider som møter deg ansikt til ansikt med kompetanse og varekunnskap. Fisken som skal fileteres, farfars gamle livkjole som skal syes om, eller brillene som skal tilpasses – alle de personlige service- eller tilleggstjenestene vi trenger krever erfarne ansatte.

Godt voksen kvinne som er på jobb i en spesialforretning

Spesialiserte bransjer trenger spesialister

Joda, det innføres stadig flere digitale løsninger og systemer i norske butikker. Disse er stort sett håndterbare for alle med grunnleggende digital kompetanse, og dermed konkluderer Fafo-undersøkelsen med at varekunnskap og bransjeerfaring, samt evnen til å opprette gode kunderelasjoner, blir de fysiske butikkenes viktigste konkurransefortrinn også i fremtiden. Og jo mer spesialiserte butikker, jo større behov for spesialister. Med andre ord – gode nyheter for kompetente seniorer i varehandelen.

Seniorkompetanse – varehandelens nye buzzword

I spesialbutikker og spesialområder i større butikker forventer kundene å finne kunnskapsrike og kompetente ansatte. Hit kommer de for å finne andre varer og en annen handleopplevelse enn hva kjedebutikkene tilbyr. Her forventer de noe mer – veiledning, rådgivning, tilpassede produkter, og ikke minst det sosiale aspektet ved å gå i butikken og møte andre. Her handler det ikke om lavest mulig pris, men best mulig service, eller kanskje rett og slett seniorkompetanse.

Les mer om Fafo-undersøkelsen HER